Motorfietsen & bromfietsen - 3de jaar

Van woensdag 5 september 2018 t.e.m. dinsdag 30 juni 2020

Heeft plaats op:

Woensdag van 18:00 tot 22:00

Aantal lesuren: 320

Prijs lesuren: 480 euro

Lokaal: Garage

CVO Groeipunt in Campus Ninove
Centrumlaan 160
9400 Ninove

Info

Lesinhoud

Deze opleiding Mecanicien motorfietsen en bromfietsen bestaat uit 3 jaren en is opgebouwd uit volgende modules :

  • 1ste jaar: Assembleren + periodiek onderhoud
  • 2de jaar: Diagnose en herstelling bromfietsen en motorfietsen (deel 1)
  • 3de jaar: Diagnose en herstelling bromfietsen en motorfietsen (deel 2)


Inhoud van de modules :

  • Assembleren : in deze module leer je een bromfiets en motorfiets assembleren en rijklaar maken volgens de voorschriften van de constructeur. Je leert kwaliteitssysteem en/of kwaliteitsrichtlijnen helpen te realiseren; verschillende types banden in verband brengen met de aard van de toepassingen; de verschillende componenten van het wiel toelichten; wielen monteren, demonteren en uitbalanceren, inspaken; basiskennis elektriciteit toelichten en eenvoudige vervangingen doorvoeren aan stroomkringen en aan laad– en ontstekingskringen; mechanische componenten demonteren, monteren en vervangen.Er is daarnaast ook aandacht voor de administratieve afhandeling en het rapporteren van het eigen werk aan verantwoordelijke, collega’s en klanten. Men leert tevens zijn werkplek en de gereedschappen opruimen, onderhouden en afval correct sorteren.
  • Periodiek onderhoud : in deze module leer ook in het kader van een periodiek onderhoud herstellingen en vervangingen uitvoeren aan bromfietsen en motofietsen. Je leert het werkplaatshandboek te gebruiken. Je leert alles over de verschillende soorten olie en vloeistoffen; soorten banden, staat ervan beoordelen + op spanning brengen; verschillende remsystemen gebruiken + staat/speling beoordelen; remblokken behandelen of vervangen; ketting als onderdeel binnen transmissie systeem duiden + staat en spanning beoordelen; ketting +koppeling smeren & aanpassen; variomatiek en slipkoppeling ; aangepaste reinigings- en montagetechnieken toepassen; veiligheidsvoorschriften toepassen; ...; Er is daarnaast ook aandacht voor de administratieve afhandeling en het rapporteren van het eigen werk aan verantwoordelijke, collega’s en klanten. Men leert tevens zijn werkplek en de gereedschappen opruimen, onderhouden en afval correct sorteren
  • Diagnose en herstelling bromfietsen en motorfietsen : in deze module leer je een diagnose te stellen met als doel zowel bromfietsen als motorfietsen te herstellen. Je leert werkfiches opmaken; zonder gebruik of met gebruik van meetapparatuur controles uitvoeren; herstellen en afstellen van in- en uitlaat, koelsysteem, remsystemen, stuurinrichting, ophanging; je leert werken aan frame uit te voeren; carrosserieonderdelen te monteren/demonteren; 4 takt, 2 takt motoren onderhouden ; kan opbouw en staat van frame beoordelen en onderhouden, componenten afstellen; onderhoud bespreken en het elektrisch systeem afstellen. Deze handelingen worden uitgevoerd rekening houdend met de richtlijnen van de constructeur en de milieunormen, gebruikmakend van de passende gereedschappen en meetapparatuur. Je leert de veiligheidsvoorschriften correct toe te passen.


Organisatie :

De inhouden van zowel de module diagnose en herstelling bromfietsen als de module diagnose en herstelling motorfietsen worden gespreid gegeven over 2 schooljaren. Je schrijft in voor de 2 volledige modules bij de start van het 2de jaar, hierdoor is je inschrijving ook al geldig voor het 3de jaar.


Je volgt het voorgestelde traject jaar 1 tot 3

1ste jaar: geen

2de-3de jaar: aantoonbare kennis beheersen van voorafgaande jaren


gespreide evaluatie


Wie graag in een garage motor-en bromfietsen aan het werk wil gaan en voor iedereen met een passie voor moto- & bromfietstechnieken, oud of nieuw en zelf zijn motor of bromfiets op een professionele manier wil leren onderhouden

Alle lessen gaan door in een up to date ingericht werkhuis

Je draagt steeds werkkledij en veiligheidsschoenen tijdens de lessen

Lesmomenten

MDWDVZZ
VM       
NM       
AV       
Totaal: 480 euro
Voor attesten of verminderd inschrijvingsgeld, moet je contact opnemen met het secretariaat.